NLP.se © 2008 • Användarvilkor

 

 

Neuro-Lingvistisk Programmering

 

NLP.se

Nyheter

 

 

• Nyheter på NLP.se »

Information om nyheter och uppdateringar på NLP.se

 

• Forskning om NLP»

Nyheter om vad som händer på forskningsfronten inom NLP-området.

 

• Läsa och lära »

Information om nya böcker, aktuella seminarier, föreläsningar och utbildningar.

 

 

 

Milton Erickson

 

 

Milton Erickson (1902-1980) var en av de stora terapeuter som John Grinder och Richard Bandler studerade. Milton Erickson räknas som 1900-talets störste hypnosterapeut. Genom modellering kunde Bandler och Grinder utvinna effektiva kommunikationsverktyg för påverkan ur Ericksons arbete.

 

Milton Ericksson var psykiatriker och hypnoterapist som verkade i Arizona, Phoenix, USA. Han föddes färgblind och fick Polio när han var 19 år. Som en del i läkeprosessen av hans funktionsskadade kropp modellerade Ericksson familjens små bebisar. Han studerade hur de började lära sig att röra sina armar och ben. Detta gjorde att hans förmåga att lägga märke till ickeverbal kommunikation blev extremt förfinad och det hjälpte honom att utveckla det som kom att kallas "Ericksonian Hypnosis".


Ericksons hypnotiska tekniker och liv är väldokumenterade av flera författare. Jay Haley som tillhörde "the Palo Alto Group" (medlemmarna på the Mental Research Institute in Palo Alto, California, som leddes av Gregory Batesson) var den förste som intoducerade Ericksonian Hypnosis för omvärlden.


Erickson influerade John Grinder coh Richard Bandler, grundarna av NLP. Gregory Batesson rådde dem att att besöka Ericksson. Efter att Bandler och Grinder hade modellerat Erickson publicerade de 1975 sin första NLP-bok "The Structure of Magic I"

 

 

 

 

 

 

Vad är NLP?

NLP är en beteende-psykologisk modell som bygger på studier av skickliga professionella kommunikatörer och deras sätt att skapa förändring genom sin kommunikation. 

 

Berätta mer »