NLP.se © 2020 • Användarvilkor

Vad är NLP?

NLP är en beteende-psykologisk modell som bygger på studier av skickliga professionella kommunikatörer och deras sätt att skapa förändring genom sin kommunikation. 

Nyheter

NLP.se

Neuro-Lingvistisk Programmering

• Nyheter på NLP.se »

Information om nyheter och uppdateringar på NLP.se

• Forskning om NLP »

Nyheter om vad som händer på forskningsfronten inom NLP-området.

• Läsa och lära nytt »

Information om nya böcker, aktuella seminarier, föreläsningar och utbildningar.

Här dittar du svar på vanliga frågor om NLP. Om du är mer intresserad av ovanliga frågor så hittar du dem här »

Vad är NLP egentligen?

NLP är en beteende-psykologisk modell som bygger på studier av skickliga professionella kommunikatörer och deras sätt att skapa förändring genom sin kommunikation. En utförligare förklaring hittar du här »

Vilken bok ska jag läsa om jag vill veta mer om NLP?

Börja med Anthony Robbins "Din gränslösa styrka". Boken är en inspirerande introduktion till NLP och innehåller också några delar som Robbins själv har lagt till, bland annat ett kapitel om kost. Boken är 300 sidor tjock. Om du vill ha något ännu smidigare så kan du nöja sig med hans tunnare bok "Verktyg för livet" som består av drygt 100 lättsmälta sidor.

Vad får man lära sig under en utbildning i NLP?

En stor del av det man får lära sig under en utbildning i NLP handlar om att förstå och kunna använda språket och hjärnan på ett medvetet sätt. Det du lär dig under en NLP-utbildning kan du använda för att påverka och utveckla både dig själv och andra. Eftersom hjärnan och språket är inblandad i det mesta vi gör så har NLP ett brett användningsområde.

Vilka är det som går utbildningar i NLP?

Coacher, vårdpersonal, lärare, personalare, chefer på olika nivåer, idrottare, marknadsförare, psykologer, informatörer, massörer, försäljare, ingenjörer, ekonomer, servicepersonal m.m. Kunskaperna från en NLP-utbildning kan användas av idrottare för att prestera bättre, av terapeuter för att behandla fobier, av chefer för att motivera medarbetare, av presentatörer för att fånga publikens uppmärksamhet, av coacher för att locka fram klientens inre resurser, av journalister för att ifrågasätta den de intervjuar, av politiker för att övertyga, av förhandlare för att hitta lösningar, av säljare för att ge kunden en bra upplevels av produkten etc. etc. 

Vad kostar det om man vill utbilda sig inom NLP? 

Kostnaden för en grundutbildning i NLP ligger ofta runt 35 000 kr men kan variera från 25 000 kr till uppemot 50 000 kr. Precis som med alla andra privata utbildningar så betalar man sin kursavgift och sen är det bra med det. Det finns inga dolda kostnader eller annat som gör att det blir dyrare än man hade tänkt sig. Olika utbildningsanordnare erbjuder ofta möjlighet att gå på föreläsningar, seminarier eller kortare kurser för den som vill lära sig NLP-verktyg men inte har möjlighet att gå grundutbildningen.

Är det dyrt?

Det beror på vad man jämför med. 35 000 är en utan tvekan en ansenlig summa och en del köper hellre en resa, en riktigt stor TV eller en nyare bil än investerar i en utbildning. Det är naturligtvis lika olämpligt att ta ett dyrt lån för en utbildning som det är att ta ett dyrt lån för att köpa en TV. Även om du alltid kommer att bära med dig utbildningen så är det bättre att vänta om du inte har råd. Jämfört med andra utbildningar på den privata marknaden så är 35 000 kr prisvärt för 15 dagars utbildning. Hade det till exempel varit en IT-utbildning så hade priset snarare legat på 75 000 kr.

Vad betyder internationell certifiering?

I de flesta fall betyder det att ditt certifikat är utfärdat av en etablerad och internationellt erkänd certifieringsorganisation. Society of NLP och International NLP Trainers Association (INLPTA) är två sådana organisationer. Det finns också flera Svenska exempel på NLP-utbildningar som sägs leda till internationell certifiering men som i själva verket bara ger dig ett papper från en påhittad organisation. Det behöver i och för sig inte vara något fel på utbildningen men ditt certifikat ger dig inte möjlighet att vidareutbilda dig någon annanstans än hos den utbildare du började utbilda dig hos. Om du gått en tränarutbildning för sådan organisation så är du hänvisad till att själv utbilda andra genom samma påhittade organisation eller hitta på en egen organisation. I båda fallen försämrar det avsevärt möjligheten att leva på det du har utbildat sig till.

Med stöd i Marknadsföringslagen (1995:450 6§ punkt 2) är det att betrakta som vilseledande reklam att marknadsföra en utbildning med ”internationell certifiering” från en organisation med ett internationellt klingande namn om denna organisation i verkligheten är något helt annat än vad den ger intryck av.

Vad gör man om man känner sig vilseledd?

Om man som konsument upplever sig ha blivit vilseledd på något sätt så kan man vända sig till konsumentverket eller direkt till coachen, terapeuten eller utbildningsanordnaren och begära pengarna tillbaka. Observera att det inte är nödvändigt att informationen är en lögn, det räcker med att den är formulerad på ett sätt att den får läsaren att tro att det förhåller sig på ett annat sätt än det egentligen gör.

Har man som näringsidkare synpunkter på andra näringsidkares marknadsföring så vänder man sig till marknadsdomstolen istället för till konsumentverket.

Om jag vill bli duktig på coaching, varför ska jag välja en NLP-utbildning?

Det finns flera mycket goda skäl till det. 

  1. NLP är ettt praktiskt inriktat kunskapsområde. Det som fungerar är bra och det som inte fungerar är inte bra - oavsett hur det borde vara i teorin.
  2. Anthony Robbins som är ansedd som världens främsta coach har NLP-bakgrund. Det betyder naturligtvis inte att alla som går en NLP-utbildning blir bland världens bästa coacher men potentialen finns utan tveckan i metodiken.
  3. NLP-teknikerna utmärker sig för sin enkelhet och förmåga att snabbt skapa varaktig förändring.

Är det meningen att man ska bli coach om man går en NLP-utbildning?

Nej, det är inte nödvändigt på något sätt. De allra flesta som går en NLP-utbildning gör det för att lära sig eller bli bättre på att utveckla och påverka sig själv och andra människor. Det har man nytta av på många områden utanför coachrollen, inte minst i sitt privatliv. Många som går en NLP-utbildning gör det som ett sätt att utvecklas i sin yrkesroll - för att bli bättre ledare, säljare, lärare, terapeuter etc. För en del är den personliga utvecklingen den viktigaste anledningen att gå utbildningen. Dessa personer är ute efter att lära sig verktyg för att påverka och utveckla sig själv. 

Vad ska man tänka på när jag ska anlita en NLP-utbildad person?

Precis som inom alla andra områden så finns det människor av olika slag inom NLP-området. Det finns därför anledning att läsa på när du ska använda dig av en konsult, coach, terapeut eller utbildare inom NLP-området. Vad har personen för erfarenhet och annan utbildning? Finns det referenser? Är referenserna tillräckligt specifika för att du ska kunna kolla upp dem om du skulle vilja det?

Vem ligger bakom NLP.se?

NLP.se ägs och redigeras av Henrik Cederhed. Ambitionen är att hålla sidan uppdaterad och korrekt. Ambitionen med sidan är inte att vara alla till lags. Önskemål om att få synas på NLP.se skickar du till info@nlp.se. Eftersom NLP.se är Sveriges populäraste hemsida för den som är intresserad av NLP och vi inte tar ut några avgifter från de som får synas här så får man leva med att servicenivån är låg. Om du däremot upptäcker direkta felaktigheter på hemsidan så maila Henrik på henrik@cederhed.se så korrigeras det inom en vecka. Om du är journalist och vill intervjua någon som arbetar med NLP så kontakta INLPTAs förre ordförande i Sverige - Jenny Åkerman (som numer är ordförande för Mensa Sverige).

Vad krävs för att få utbilda andra i NLP?

För att få utbilda andra i NLP krävs att du först går grundutbildningen i NLP (NLP Practitioner) sedan påbyggnadsutbildningen (NLP Master practitioner) och slutligen tränar-utbildningen (NLP Trainer). Hur omfattande respektive del är beror på vilken certifieringsorganisation du väljer. Läs mer om att bli NLP-utbildare »

Vad ska man tänka på när man väljer NLP-utbildning?

Fråga dig först om du är ute efter ett utbildningsbevis eller kompetens. Är du i första hand ute efter utbildningsbevis så finns det flera "intensivkurser" att välja mellan. Ta helt enkelt den som är billigast. Om du är ute efter kompetens så hittar du rekommenderade NLP-utbildningar här »

Frågor och svar om NLP