NLP.se © 2008 • Användarvilkor

 

 

Neuro-Lingvistisk Programmering

 

NLP.se

Nyheter

 

 

• Nyheter på NLP.se »

Information om nyheter och uppdateringar på NLP.se

 

• Forskning om NLP »

Nyheter om vad som händer på forskningsfronten inom NLP-området.

 

• Läsa och lära nytt »

Information om nya böcker, aktuella seminarier, föreläsningar och utbildningar.

 

 

 

Läsarfrågor

 

 

2009-02-22 Jag har hittat information på NLP.se som inte stämmer med information som jag hittat på en annan hemsida, hur vet jag då vad som stämmer? /Hans

 

Det är angeläget att NLP.se förmedlar korrekt information och därför är strävan att bara förmedla information som kommer från säkra källor.  Upplysningar om avvikelser från information som du hittar på andra hemsidor eller i andra sammanhang tas tacksamt emot på info@nlp.se. Skulle det vara så att det visar sig att informationen på NLP.se inte stämmer så tas den naturligtvis bort eller justeras.

 

 

 

 

2009-02-20 Jag vill lära mig NLP och tittar på olika utbildningsalternativ. Rekommederar ni INLPTA eller ICNLP? /Fredrik

 

Det bästa du kan göra är att göra en egen bedömning. Om du bara ska gå en grundutbildning (NLP Practitioner) så har det förmodligen ingen större betydelse. Utbildningarna är ganska lika och det beror på att frontfiguren inom ICNLP är utbildad NLP-tränare genom INLPTA. Han har i sin tur utbildat båda sin fru och den tredje grundaren. 

 

Om du funderar på att i framtiden utbilda andra i NLP så har valet av organsation större betydelse. INLPTA Scandinavia som representerar INLPTA i de skandinaviska länderna är en demokratiskt idéell förening. ICNLP i Sverige styrs av ett svenskt utbildningsföretag. En tränare ansluten till INLPTA måste betala 150 kr till föreningen per utfärdat certifikat. En tränare ansluten till ICNLP måste för varje certifierad deltagare betala någonstans mellan 2000 och 3000 kr + moms till det svenska utbildningsföretag som styr ICNLP.

 

 

 

 

2009-02-19 Kan man bli samtalsterapeut genom att gå en NLP-utbildning? /Anna

 

Du behöver inte gå någon utbildning alls för att bli samtalsterapeut. Det är inte en skyddad titel (som t.ex. psykolog, psykoterapeut eller civilekonom är) utan något som vem som helst som arbetar med terapeutiska samtal kan kalla sig. Om frågan egentligen gällde om man under en NLP-utbildning får verktyg för att framgångstrikt kunna arbeta som samtalsterapeut så är svaret ja. Självklart beror det också på vilken typ av frågeställningar du vill arbeta med - om du vill t.ex. vill arbeta med människors självkänsla, mentala välbefinnande eller relationer så fungarar det utmärkt. Om du däremot vill arbeta med psykiska störningar som dubbla personligheter, vanföreställningar etc. är det inte lämpligt att bara gå en NLP-utbildning - däremot kan det även i dessa fall vara en värdefull tillgång för den som redan är t.ex. psykolog eller psykoterapeut.

 

 

 

 

2009-02-19 Jag funderar på att gå en NLP-utbildning, men första är bara på 40 timmar och så får man en certifiering aom utfärdas av ENLPA. Utbildningen är på (företagsnamnet borttaget av NLP.se) med (utbildarens namn borttaget av NLP.se) som utbildare. Är denna utbildning seriös? Har den ett gott rykte? /Anna

 

Om utbildningen marknadsförs som en NLP Practitioner och består av 40 timmars utbildning så kan det vara bra att känna till att flera av de större NLP-organisationerna kräver minst 130 timmar utbildning för certifering som NLP-användare (NLP Practitioner).

 

När det gäller organisationen ENLPA så är det inte en internationell organisation. Organisationen har startats av den enda person som arrangerar utbildningar som leder till certifieringar genom ENLPA. European NLP Association har ett internationellt klingande namn och en webadress i England där det finns information på engelska, men där tar det slut. Idag 2009-02-22 är det fortfarande uppenbart att organisationen bara är en kuliss. På hemsidan baserad i England http://www.enlpa.co.uk kan man bland annat läsa "Ingen text inlagd" och "Någon form av slogan eller text här". Att marknadsföra utbildningar på ett sätt att det ger intryck av att utbildningen leder till en internationell (eller europeisk) certifiering är inte underlag för att skaffa sig ett gott rykte i branschen.

 

Observera att det skulle kunna vara en bra 40-timmarsutbildning för dig om du varken bryr dig om marknadsföringssättet, vad som står på utbildningsintyget eller var du kan vidareutbilda dig inom NLP efter att ha gått utbildningen.

 

 

 

 

2009-02-17 Hur får jag mitt namn på listan över coacher med NLP- utbildning? /Anne Marie

 

De som finns där i dag gör det för att de är kända inom branschen eller har en bakgrund som av någon anledning gör dem intressanta för allmänheten. Det finns inga regler för vem som får finnas med på listan och vem som inte får det. En del finns där för att de under många år arbetat med NLP, andra har helt enkelt haft tur. Listan är inte en marknadsföringsplattform för enskilda individer utan ska ge exempel på personer med NLP-kompetens. Om det skulle visa sig att det finns ett intresse bland coacher att betala för att synas på NLP.se så kanske det kommer att finnas möjlighet till det i framtiden men i dag gör det inte det.

 

 

 

 

2009-01-31 Har en NLP-coach några bra upplägg om man vill bli mer positiv? /Johanna

 

Ja, det flera NLP-tekniker som förändrar hur man ser på saker och ting. Om du vill ha hjälp med det så kontakta några olika coacher med NLP-kompetens på din ort. Gå på magkänsan när du väljer vem du ska använda dig av. Det finns också flera bra böcker att läsa (t.ex. "Din gränslösa styrka"). Det blir lite krångligare än att få personlig hjälp men det blir definitivt billigare.

 

 

 

 

2009-01-15 Jag har gått en NLP-utbildning som jag tyckte var jättebra men i efterhand har jag insett att den organisation som jag fått mitt certifikat av är påhittad av (namn borttaget av NLP.se) och det känns jättetråkigt. Vad kan jag göra? /Uppgiven

 

Det finns ett gäng alternativ.

1) Vänd dig till utbildningsanordnaren och talar om att du tycker att marknadsföringen är vilseledande och därför vill ha pengarna tillbaka. Du behöver bara motivera det med att du är tvungen att gå samma utbildning igen för att slippa ha ett certifikat från en kuliss-organisation - och det är inte rättvist.

2) Vänd dig till konsumentverket.

3) Polisanmäl det och se om du kan få det prövat som bedrägeri.

4) Om du inte vill komma i konflikt med utbildningsanordnaren men vill hjälpa andra att slippa hamna i samma situation så kan du varna andra genom NLP.se. Du får vara anonym utåt men du måste lämna detaljerad information till NLP.se. info@nlp.se

5) Svälj förtretet, gör ingenting och låt dem som kommer efter dig uppleva samma sak.

 

 

 

 

 

Ställ din egen fråga

Här kan du skicka din egen fråga. Förtydliga också gärna hur det kommer sig att du undrar det du gör. Det gör det ännu lättare att ge dig ett bra svar på din fråga.

 

Ditt namn
Din e-post
Din fråga
Eventuellt förtydligande

 

När du skickar din fråga hamnar du på förstasidan igen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är NLP?

NLP är en beteende-psykologisk modell som bygger på studier av skickliga professionella kommunikatörer och deras sätt att skapa förändring genom sin kommunikation. 

 

Berätta mer »